اصول نورپردازی شبانه مناظر شهری

بدون دیدگاه
مقالات
نورپردازی شبانه مناظر شهری

نور پردازی مطلوب تأثیر زیادی در مناظر شبانه شهر دارد . مناظر شبانه شهر معرف شهر هستند و تأثیر زیادی بر تصویر ذهنی شهروندان دارند . در حال حاضر مناظر شبانه شهر ما به گونه ای هستند که یا تصویر قابل توجهی ندارند یا آن قدر نامتناسب هستند و اغتشاش بصری دارند که مناظر نامطلوب ایجاد می کنند . شرکت پایارسا الکترونیک ازمجری های نورپردازی شهری در این مقاله قصد دارد راهکار های اجرایی در راستای ایجاد مناظر شبانه ی مطلوب ازطریق نورپردازی را معرفی کند .

مناظر شبانه شهر جزء لاینکف شهر هستند و ساختار آن از لحاظ نورپردازی و کیفیت هایی که از طریق نورپردازی در آن ایجاد می شود باید مورد توجه قرار بگیرد . تمام عناصر شهر در روز قابل مشاهده هستند ولی در شب این گونه نیست و فقط بعضی از عناصر شهری مانند بزرگراه ها یا ساختمان های بلند مرتبه در شهر دیده می شوند .

 توجه به سیمای شبانه شهرها برای ارتقا سطح کیفی زندگی شبانه و حضورپذیری افراد ضروری است. امروزه نورپردازی، تعریف کننده هویت و سیمای شبانه شهر است. نورپردازی مطلوب شهری سبب ارتقا کیفیت شهر و ایجاد منظر شهری مطلوب می شود.

روشنایی در شب با فراهم کردن شرایط تعیین موقعیت ، خوانایی بافت شهری را در شب ممکن ساخته و امنیت اماکن را سبب میشود و به شهر در شب هویت میبخشد .امروز در بسیاری از شهرهای مناطق کشور به دلیل نورپردازی ضعیف و عدم توجه به مقوله امنیت و زیبایی شاهد آشفتگی سیمای شهری و محیط انسانی هستیم .

همان طور که گفته شد نورپردازی مناظر شبانه شهری نقش زیادی در ایجاد جذابیت و احساس امنیت در فضاها و محیط های شهری دارد . افزایش زمان کارکردهای شهری و پرسه زنی در شب از اهداف جانبی نورپردازی شبانه مناظر شهری است .

امروزه زندگی شهری سبب گشته دامنه ی فعالیت شهروندان تا پاسی از شب ادامه یابد و بدین ترتیب حیات شبانه تبدیل به قسمتی از زندگی شهری شده است. با وجود تنگناهای فراوان در زندگی بشر، جهت اعتدال بخشیدن به فضاهای شهری نیاز به وجود فضاهای عمومی ایمن در شب احساس می شود .

از آنجا که زمان قابل توجهی از اوقات فراغت افراد جامعه در این دورهی زمانی قرار گرفته و نیمی از عمر شهر در شب سپری میشود، این نیمه ی پنهان ارزش بسیاری پیدا میکند. نورپردازی شهری با افزایش امنیت شهر در شب و به تبع آن افزایش زمان کارکردهای شهری، ضمن تداوم حیات شهری در شب و ایجاد یک خاطره و مرجع ذهنی مناسب در شهروندان میتواند موجبات افزایش زمان گردشگری شهری را نیز فراهم آورد.

امروزه در مکانهای شهری شبانه در پی ایجاد مکان هایی درخور حضور انسان هستیم. به این معنی که میخواهیم مناظر و مکا نهای شهری شبانه پاسخگوی نیازهای حسی و فعالیتی شهروندان بوده، مشقوق حضور مردم از هر قشر، جنس و سنی باشند. به کمک نور، مکان و منظر شبانه شهر را بازآفرینی میکنیم.

همچنین کالبدها را به نمایش میگذاریم و مکان ها را مطابق با نیازهای فعالیتی شهروندان روشن میکنیم. به دنبال آن هستیم که فضایی که به کمک نور می آفرینیم موجب شود شهروندان همانطور که از فضاهای روز شهر تصویری در ذهن دارند، از شب شهر نیز تصویر ذهنی داشته باشند.

به دنبال حضور شهروندان در مناظر و مکان های شهری و در اثر تعامل شهروندان با یکدیگر، و شهروندان با مکانهای شهری، رویدادها و فعالیت هایی شکل میگیرد که به ایجاد خاطره منجر میشود که تاثیر خاص بر مخاطب میگذارند و از آن طریق مکان های شهری دارای هویت میشوند.

آن چه در نورپردازی شبانه مناضر شهری اهمیت زیادی دارد تصمیم گیری در مورد این موضوع است که چه عناصری دیده شوند و چه عناصری دیده نشوند ؟ کدام عناصر بهتر است نورپردازی شوند ؟ چه بخش هایی از مناظر شهری باید شاخص شوند ؟

هنگامی که باید برای نوپردازی شبانه مناضر شهری تصمیم گیری کنید باید در کلیه طرح های نورپردازی دید ناظر از منظر شب را درنظر بگیرید .

در طراحی نورپردازی شبانه مناظر شهری باید در نظر داست که نورپردازی مناظر شهری در سه سطح کلان ، میانی و خرد مطرح می شوند که در ادامه این سطوح و نورپردازی مربوط به آن ها را بررسی می کنیم .

سطح کلان شامل نورپردازی در سطح  شهر یا بخش عظیمی از شهر می باشد  . این سطح شامل دید وسیعی از شهر می باشد به همین دلیل به ن سطح کلان می گویند مانند وقتی که یک ناظر از هواپیما به شهر می نگرد .

سطح میانی شامل نورپردازی در مکان ها و فضاهای شهری شامل خیابان ها و میادین می باشد . طرح هایی مثل طرح های نورپردازی برای بخش گردشگری ، تجاری یا مرکز شهر مربوط به این سطح می باشد .

نورپردازی شهر در شب

سطح خرد شامل  نورپردازی المان ها ، عناصر و تک فضاها می باشد و به عنوان زیر مجموعه سطح میانی مطرح می شود . سطح خرد شامل فضاهای خرد مثل نیمکت ، تندیس ، مجسمه می باشد .

راهکارهای اجرایی ارتقا کیفیت مناظر شبانه شهری

  • مکان سنجی دقیق منابع نورپردازی
  • حفظ شخصیت و هویت ساختمان های شاخص در منظر شبانه
  • تأکید بر عناصر ویژه و تأثیر گذار در سلسله مراتب شهر ها
  • حفظ شخصیت و هویت ساختمان های شاخص در منظرشبانه
  • تاکید بر نوپردازی بناهای بلند مرتبه
  • ایجاد خط آسمان و منظر شبانه منحصر به فرد از شهر
  • نورپردازی فضاهای مؤثر بر مناظر شهری
  • تأکید بر نورپردازی عناصری که باعث ایجاد تمایز در مناظر شهری می شوند
  • حفظ و تقویت کاربری های جاذب جمعیت و فعال در ساعات شب
  • بهره گیری از شدت روشنایی و رنگ نور متفاوت در فضای شهری متناسب با نقش ، عملکرد و جایگاه آن در ساختار منظر شهری

نوشتهٔ پیشین
تاثیر نورپردازی شهری در ارتقاء امنیت شهری
نوشتهٔ بعدی
ویدئومپینگ همدلی با قربانیان کرونا در میدان آزادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up