روشنایی شهر به قیمت سلامتی

روشنایی شهر

علی‌رغم فواید روشنایی و صرفه‌جویی‌های فراوان انرژی که با استفاده از لامپ‌های LED  در نورپردازی شهری حاصل می‌شود، هنوز هم عده بی‌شماری این لامپ‌ها را مضر و خطرناک می‌دانند.
درسال های اخیر به دلیل فشارهای مالی وارد شده بر دولت های محلی در بخش تأمین نیروی روشنایی عمومی درکوچه ها و خیابان ها استفاده از لامپ های LED خیابانی رشد تصاعدی داشته است .

لامپ های LED از آن جهت مورد توجه قرار گرفتند که تغییر لامپ های خیابانی از سنتی به LED با وود فراهم آوردن نوربیشتر،میزان انرژی مصرفی را به نصف می‌رساند علاوه بر آن هزینه تعمیر و نگهداری این لامپ ها نسبت به لامپ های سنتی کمتر است . از مزایای دیگر لامپ های LED می توان به تطابق پذیری اشاره کرد . به گونه ای که این لامپ ها با هرشکل و کاربردی که مورد نیاز است سازگار است .

لامپ های LED بلافاصله پس از نصب فعال می‌شود.این لامپ ها در طیف گسترده ای از دما و رنگ های مختلف وجود دارد  که امکان صرفه‌جویی بیشتری را فراهم می‌آورد.

با وجود مزیت هایی که برای لامپ های LED بیان کردیم این لامپ ها برای انسان ، گیاهان ، جانوران ضررو اثرات جانبی دارد . برای مثال نور آبی این لامپ‌ها بر تولید ملاتونین اثر می‌گذارد و ساخت لامپ‌هایی با نور شدید و خیره‌کننده، به سلامت چشم آسیب می‌رساند.

بسیاری معتقدند که بنا بر آخرین گزارشات ارائه شده در زمینه تأثیر فوتوبیولوژیکی لامپ‌های LED، نور آبی ساطع شده از منابع نوری LED در تولید ملاتونین اختلال ایجاد می‌کند که بر ریتم شبانه‌روزی بدن، الگوهای خواب و در نتیجه سلامتی انسان تأثیرگذار است، بنابراین لازم است تاجایی که امکان دارد استفاده از این لامپ ها را متوقف کرد.

روشنایی شهر و سلامتی

لازم به ذکر است که با هدف کاهش خطر در لامپ‌های LED خیابانی غشای نازکی مستقیم روی تراشه LED نصب شده است که نشان می‌دهد این منابع نوری هیچ‌گونه نقص فتوبیولوژیکی در انسان ایجاد نمی‌کند. علاوه بر این چنین تأثیری تنها در یک محدوده خاصی از طیف نور این لامپ‌ها رخ می‌دهد که با در نظر گرفتن استانداردهای لازم در این زمینه، امکان بروز خطر کاملا رفع می‌شود.

گزارشی دیگر نیز حاکی است که قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی شب احتمال ابتلا به سرطان‌های سینه و پروستات را افزایش می‌دهد. همان‌طور که پیش از این گفته شد، قرار گرفتن در معرض این نورها در یک محدوده خاصی منجر به سرکوب ملاتونین می‌شود که می‌تواند بر ریتم شبانه‌روزی بدن و تولید هورمون‌ها تأثیر گذارد. این تغییرات هورمونی منجر به افزایش تولید هورمون‌های دخیل در بروز سرطان‌های ذکرشده می‌شود.

هم چنین از آن جایی که آزمایش انجام گرفته تنها تابش نور را از بالا مورد بررسی قرار داده است و نیز تنها به بررسی لامپ‌های خیابانی پرداخته است و دیگر منابع روشنایی هم‌چون نور محیط‌های داخلی، مراکز تفریحی، امنیتی یا تجاری را بررسی نکرده است بنابراین  نتایج آن خیلی قابل استناد نیست چرا که جمع‌آوری داده‌ها در این آزمایش ناقص و غیرقابل اطمینان است. علاوه بر این نور بسیاری از لامپ‌های LED خیابانی به سمت جلو ساطع می‌شود که با توجه به استانداردهای ارائه شده، این امر کم‌ترین خطر را به وجود می‌آورد.

تأثیر لامپ های LED در نورپردازی شهریاز

از دیگر مضرات لامپ های LED می توان به نوع تابش نور آن‌ها و احتمال آسیب‌دیدگی چشم اشاره کرد . جهت رفع مشکلات ذکر شده ، برای استفاده از این لامپ‌ها در مناطق عمومی، شرایط، محدودیت‌ها و استانداردهایی تعیین شده است که با توجه به آن‌ها اکثر منابع نوری خیابانی هم‌چون نورهای آبی و UV ،در صورتی که با فاصله عادی از انسان نصب شود، بی‌خطر هستند بنابراین لازم است حتما طراحی این لامپ ها با برنامه ریزی و زیر نظر مسئولین باشد تا از احتمال بروز مشکل برای انسان بکاهد .

به طورمثال نصب لامپ‌های LED در فاصله پنج متری از سطح زمین و بالاتر تأثیرات ناچیزی بر سلامت انسان دارد و از بروز مشکلات پیشگیری به عمل می‌آورد. بنابراین علی‌رغم تصور عموم از خطرات بیش از حد استفاده از این لامپ‌های کم‌مصرف، در صورت رعایت نکات ایمنی و به‌کارگیری استانداردهای تعیین شده، این فن‌آوری هیچ‌گونه ضرری را به جوامع و ساکنان آن تحمیل نخواهد کرد.

نوشتهٔ پیشین
نهمین نمایشگاه مبلمان شهری
نوشتهٔ بعدی
ریسه های LED

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up