نورپردازی میدان های شهری

بدون دیدگاه
مقالات

نورپردازی میدان های شهری اهمیت ویژه ای در بین نورپردازی فضاهای شهر دارد زیرا میدان ها عموما محل تجمع شهروندان و برقراری تعاملات اجتماعی بین آن ها در ساعات مختلف شبانه روز است بر این اساس طیف وسیعی از اقشار جامعه با گروه های سنی مختلف در میادین شهری حضور می یابند . نورپردازی میادین شهری باید به گونه ای باشد که اجزا و عناصر میدان به خوبی دیده شوند و افراد را به ماندن در میدان ترغیب کند . از عناصر میدان های شهری می توان به کف مسیر پیاده رو ، پله ، شیب راه ، مجسمه ها ، فضای سبز ، درختان ، بوته ها و گل و گیاه اشاره کرد .

اهمیت نورپردازی میدان ها در نورپردازی شهری

از اهمیت نورپردازی میدان های شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد :

روشنایی : اولین هدف از نورپردازی میادین شهری تأمین روشنایی برای حضور افراد در آن مکان  است . روشنایی میدان های شهری باید به گونه ای باشد که مسیر های اصلی و فرعی میدان ، عناصر شاخص ، بدنه ها ، جداره های با ارزش و پوشش گیاهی به خوبی در آن مشخص باشد .

تأمین امنیت : افراد برای حضور یافتن و ماندن در فضایی باید احساس امنیت داشته باشند . داشتن احساس امنیت باعث می شود که افراد در ساعات تاریک شب هم در میدان حضور یابند .

خوانایی : از اهداف دیگر نورپردازی میدان های شهری می توان به خوانایی اشاره کرد . منظور از خوانایی این است که بتوان در ساعات مختلف شبانه روز بخش های مختلف شهر را شناسایی کرد و بین آن ها ارتباط برقرار نمود . نورپردازی کمک می کند بتوان در شب شهری با خوانایی بالا ایجاد نمود . اصولا ساکنان یک شهر، مناطق مختلف شهرشان را توسط میدان‌های آن از هم بازشناسی می‌کنند و ساده‌ترین راه آدرس‌دهی به یک فرد ناشناس معمولا از طریق میدان های آن شهر است زیرا میدان ها نقاط شاخص شهری هستند .

هویت :از دیگر نکات قابل توجه در نورپردازی میادین شهری می توان به شناخت دقیق هویت میدان اشاره کرد . هر میدانی می تواند شخصیت مستقل به خودش را داشته باشد . برای ساکنان شهر اجزا و ترکیبات شهر جزئی از هویت آن ها است .

سرزندگی و زیبایی: نورپردازی میدان ها می تواند کمک زیادی به سرزندگی و زیبایی فضای شهر بکند و باعث شود شهر جذاب تر به نظر برسد .

 

نورپردازی میدان های شهری

اصول نورپردازی میادین شهری

در نورپردازی میادین شهری باید سؤالات زیر را از خود بپرسید و برای طراحی نورپردازی به آن ها توجه کنید :

  1. مخاطبان اصلی نور پردازی چه کسانی هستند؟
  2. طراحی نورپردازی به منظور القای چه حسی انجام می شود ؟
  3. از چه امکانات و وسایل فنی می توان برای نورپردازی استفاده کرد ؟
  4. شرایط مالی مجری طرح چگونه است ؟

از اصول کلی که در نورپردازی میادین شهری باید همواره به آن توجه داشته باشید می توان به سه اصل زیر اشاره کرد :

زمینه گرایی :در نورپردازی میدان های شهری همواره به ارتباط آن با فضای اطراف توجه داشته باشید . زیرا طراحی آن بدون در نظر گرفتن ارتباط با فضای پیرامون نتیجه مطلوبی به دنبال نخواهد داشت بنابراین سعی کنید در نورپردازی میادین همواره به تناسب معنایی، تناسب عملکردی، قدمت ، سابقه تاریخی و خوانایی افراد توجه داشته باشید . تناسب معنایی یکی از اصول مهم در نورپردازی است و برای انتخاب طیف رنگ ها باید آن را در نظر داشته باشید به طور مثال در فرهنگ اسلام رنگ هایی مانند سبز و آبی حس تقدس را القا می کنند در صورتی که در مسیحیت رنگ سفید این حس را القا می کند  .

آرامش بصری :یکی از مهم ترین اصول برای نورپردازی میدان های شهر آرامش بصری است . آرامش بصری به معنای تأمین قابلیت دید مطلوب و پرهیز از ایجاد آلودگی نوری برای کاربران فضا است . برای اینکه نور پردازی آرامش بصری داشته باشد به مواردی از قبیل محدودیت خیرگی ، سطح روشنایی درخشندگی ، پراکنش هماهنگ روشنایی ، نمود رنگی و رنگ منبع نور باید توجه داشت .

طرح تجهیزات نورپردازی : از مؤلفه های فرعی که در نورپردازی میادین شهری باید به آن توجه داشته باشید فرم ، موقعیت ، پایداری و نگهداری است . فرم پیشنهادی برای تجهیزات روشنایی یک میدان شهری تابع عوامل متعددی است که در موفقیت نهایی طرح تأثیر زیادی دارد . تکنسین های نورپردازی تنها به بعد کاربردی طرح توجه می کنند در حالیکه طراحان نورپردازی بعد عملکردی طرح را نیز در نظر می گیرند . برای دست یابی به بهترین نتیجه باید در طراحی فرم هم زمان به موضوع عملکرد ، کاربرد ، زیبا شناسی و زمینه گرایی دقت داشت .

نوشتهٔ پیشین
تأثیر نور بر روان و سلامت انسان
نوشتهٔ بعدی
متریال مورد استفاده و مزایای رقابتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

آخرین ویدئو ها

keyboard_arrow_up